Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2022 23:13 - Време за яд, време за възмущение. Мамят ни с бъдещите самолети
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 936 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дума, 24 Ноември 2022

Проф. Румен Гечев: Загубите от договора за Ф-16 са стотици милиони

Сега българските данъкоплатци започват, макар и скромно, да покриват държавния дълг на САЩ, заяви народният представител от "БСП за България" от парламентарната трибуна

 

Свидетели сме на пореден неприятен звън в злополучния и не в интерес на България договор за доставка на чертежите на вече 16 самолета Ф-16. Това, което се предлага, на пръв поглед изглежда добре, тъй като става дума евентуално за осигуряване на трохички приходи за българския бюджет чрез поделение на Централната американска банка, наричаща се Федерална резервна система, клон Ню Йорк. Където парите, които бяха преведени през август 2019 г. - първите 1,2 млрд. щатски долара, досега са донесли загуби за български бюджет - според този 1,5% доходност, който определя американската страна - на близо 50 млн. щатски долара. Тази сума ще достигне близо 100 млн. щатски долара загуби за 5 години, ако удължаването на договора и забавянето на доставките е 2 години, а не повече, което е много възможно.

 

Пред мен отскоро е изключително любопитен доклад, уреждащ тази материя (от 16 май 2019 г.) от тогавашния зам.-министър на финансите г-жа Росица Велкова. Тя информира министъра на финансите за финансовите условия на преговорите и очаквания договор. Делегацията, посетила Съединените щати, се води от ген. Атанас Запрянов, по това време зам.-министър на отбраната. От срещата във Вашингтон г-жа Велкова докладва до министъра на финансите: Американската страна не прояви склонност да дискутира и да отстъпи в позицията си, при което към момента условията за продажба остават кеш, предварително.

 

Заявленията на някои политици, че те са настоявали да платим предварително тези 1,2 млрд. щатски долара, се всъщност подвеждане на българската общественост. Тъй като и американската страна категорично е заявила, че плащането е трябвало да стане предварително.

 

Освен това в доклада на зам.-министър Велкова пише: Представителите на американските институции, участващи в срещата, не дадоха приемливи, състоятелни и логични обяснения за увеличените цени.

 

От офертата през февруари 2019 г. до август 2019 г. американската страна едностранно повишава цената на сделката с 200 млн. щатски долара. В резултат на което, при тази среща през май 2019 г. става ясно, че американската страна не желае да преговаря по цената, а българската страна не реагира.

 

Зам.-министър Велкова заявява: Срещата завърши без приемлив за българската страна резултат, като представителите на САЩ изрично заключиха, че цените не подлежат на промяна.

 

Т.е. българската делегация отива на екскурзия в САЩ, изслушва назидателните слова на американската страна за повишение на цената с още 200 млн. щатски долара, заявява им се, че трябва да платим предварително цялата сума, българската делегация се връща от екскурзията, докладва, че това не е в интерес на България, и не променя абсолютно нищо.

 

Към днешна дата закъснението е вече повече от две години. Загубите за българската страна са в стотици милиони долари. И най-голямата загуба е за българските Военновъздушни сили, които най-вероятно от средата на следващата година ще останат без бойни самолети, защото нашите партньори отказват, не могат, не доставят първите осем самолета.

 

Какво ще спечели българската държава?

 

Едни жалки трохи. Една пиар акция. И ще ви кажа защо.

 

В доклада на зам.-министърката по онова време се казва, че според американската страна бихме получили около 1,5% доходност от държавните ценни книжа, които с остатъка от парите бихме купили на американския капиталов пазар. Да, наистина няма риск, тъй като ценните книжа на американското правителство са нискорискови. Те се водят висококачествени ценни книжа на световните пазари.

 

Но какъв е проблемът?

 

С откриването на тази сметка ние връзваме бюджета на Р България и бюджета на българското Министерство на отбраната с бюджета на САЩ. Което ще рече, че българските данъкоплатци започват да плащат, макар и скромно, и да покриват държавния дълг на Съединените американски щати, който вече е над 115-120% от БВП на тяхната страна. Това е тяхна работа. Само че, ако ние дори осигурим на остатъка от тия средства 1,5% доходност, при какви условия българската държава ще плаща нашия бюджетен дефицит, след като към момента вече лихвите са над 5%? Ние евентуално бихме получили 1,5% като от умрял писмо от САЩ, финансирайки техния бюджетен дефицит, а тук ще плащаме поне 5,5% на парите, които не са в нашия бюджет. А в същото време трябва да теглим заеми на международния пазар.

 

Още от самото начало ние от БСП гласувахме против тази сделка за Ф-16. И предупредихме, че тя е неизгодна за българската държава. Че този договор е унизителен за българската държава. Че този договор е опасност на българските ВВС. И, за голямо съжаление, точка по точка се оказахме прави.

 

Когато излизат тук, на парламентарната трибуна, и защитават предложението за ратификация, трябваше да си направят труда и да проверят, че много отдавна, още в началото на 2020 г., първите близо 550 млн. щатски долара са преведени на "Локхийд Мартин". Досега са направени още няколко превода. Не се казва колко долара са останали в сметката - 5 или 15. Нищо не е останало. И ни заблуждават как БНБ всеки ден щяла да следи сметката. Ами да следи! Да гледат с бинокъл от покрива на БНБ как са останали 20 долара в сметката на Централната банка на САЩ.

 

А тук още от следващата година ще трябва да теглим нови дългове.

 

Няма ги парите, които сме дали, за да покрием американски дългове. Няма ги самолетите. Но идват плащанията за България по нашите външни дългове.

 

Още веднъж - унизителна сделка, опасна за сигурността на България. БСП гласува против!




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Какво ти "мамят ни", те ни измамиха
25.11.2022 08:33
Първо е примамването "Пили- пили," мами стопанката пилетата. Когато свикнат, идва измамата, тогава ги хваща, оскубва и сварява,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3034782
Постинги: 3517
Коментари: 2406
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031