Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2020 09:10 - лесна загадка или част от действителността?
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1209 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                          „МАСОВА ПСИХОЗА“

Снощи в нашия град бе наблюдавано странно явление. В единадесет часа вечерта в продължение на пет минути у много хора — тяхното число още не е установено, но според събраните данни то превишава няколко хиляди души — се появила натрапчива идея, по-точно, натрапчив мотив от известната песничка „О, ти, мили Августин“. Подобни натрапчиви идеи са срещани и по-рано в отделни лица, страдащи от нервно разстройство. Необяснимата особеност на настоящия случай е неговият масов характер. Един от сътрудниците на нашия вестник се оказал сам жертва на тази психоза. Ето как описва събитието той:

„Седях с мой приятел, известен музикален критик, в кафенето. Критикът, ревностен защитник на класическата музика, се оплакваше от принизяването на музикалните вкусове, от задръстването на музикалните естради с пошли джазове и фокстроти. Той говореше с прискърбие, че все по-рядко се изпълняват големите стари майстори: Бетховен, Моцарт, Бах. Аз внимателно го слушах и кимах с глава — аз самият съм поклонник на класическата музика — и изведнъж забелязах с известен ужас, че мислено си пея мотив от глупавата песничка: «О, ти, мили Августин». «Какво би станало, ако моят събеседник узнаеше това? — помислих си. — С какво презрение ще ми обърне гръб!…» Той продължаваше да говори, но сякаш някаква натрапчива мисъл преследваше и него… От време на време той дори разтърсваше глава, като че отпъждаше досадна муха.
На лицето му беше изписано недоумение. Накрая критикът замлъкна, започна да тактува с лъжичка по чашата си и аз бях поразен, че ударите на лъжичката точно съответствуваха на песента, която звучеше в главата ми. Внезапно у мен се породи неочаквана догадка, но все още не се решавах да я изкажа, като продължавах с учудване да следя ударите на лъжичката
.
Последвалите събития зашеметиха всички!

«Супе, Поет и селянин» — обяви диригентът, като вдигна палката. Но оркестърът изведнъж засвири «О, ти, мили Августин». Засвири в същото темпо и в същата тоналност… Аз, критикът и всички присъствуващи в кафенето скочихме като един човек и стояхме една минута сякаш поразени от гръм. После изведнъж всички заговорихме едновременно, възбудено размахвахме ръце и се гледахме един друг в пълно недоумение. Беше очевидно, че натрапчивата мелодия преследваше едновременно всички. Непознати хора се питаха един друг и се оказа, че беше точно така. Това предизвика изключителна възбуда. Точно след пет минути явлението се прекрати.
Според направените от нас справки същата натрапчива мелодия е завладяла почти всички живеещи около Борсовия площад и Банковата улица. Мнозина са пеели мелодията на глас и ужасени са се гледали един друг. Присъствуващите в операта разказват, че Фауст и Маргарита вместо дуета «О, нощ на любовта» изведнаж запели с акомпанимент на оркестъра «О, ти, мили Августин». На тази почва няколко души са полудели и били откарани в психиатрията.

............................................................................................................................................................

Относно причините за това странно явление се разпространяват най-различни слухове. Най-авторитетни представители на научния свят изказват предположение, че имаме работа с масова психоза, при все че начините за разпространението на тази психоза засега остават необясними. Въпреки невинната форма на това «заболяване» обществото е извънредно развълнувано от него по напълно обяснима причина. Всичко «необяснимо», неизвестно плаши, поразява въображението на хората. А също изказват се опасения, че «болестта» може да се прояви и в много по-опасни форми. Как да се борим с нея? Как да се предпазим? Това не е известно на никого, както и причините за появата на «болестта». Незабавно е създадена комисия с представители на науката и дори на прокуратурата — тя ще се постарае да разкрие тайната на веселата песничка, която хвърли в такъв ужас гражданството. Да бъдем търпеливи и запазим спокойствие. Може би всичко ще се окаже недотам сериозно и страшно, както се струва на мнозина.“
.... завърши четенето и погледна ...........
— Какво означава всичко това, Лудвиг? — попита тя.
— Това означава, че всичко върви отлично? Да вървим да закусваме, скъпа!

                        V. КОМИТЕТ ЗА ОБЩЕСТВЕНО СПАСЕНИЕ

Веселата немска песничка, която разтревожи населението на огромния град, се оказа сериозна работа, внушаваща големи опасения въпреки успокоителните уверения на вестниците.
Не беше минала една седмица, откакто хиляди души бяха заставени да пеят тази песничка, и последва събитие, което в още по-голяма степен развълнува не само обществото, но и правителството.
Точно по пладне цялото движение в една част на града беше преустановено за минута. Можеше да се помисли, че се провежда някаква „едноминутна протестна стачка“. Но стачката беше небивала по своята организираност и своеобразие.
Работата в учрежденията внезапно се преустанови като със замах на вълшебна пръчка.
..................................................................................................................................................

Обществото още не беше успяло да дойде на себе си от това сътресение, когато нов удар сполетя града. През него премина на ивица вълна от някакво петминутно умопомрачение. Крайна възбуда обзе всички. Този път точката на побъркването беше думата „война“.
— Война, война до победа! Смърт на враговете! — крещяха мъжете, като размахваха бастуни и чадъри, крещяха жени, старци и деца с необикновена разпаленост и нестройно пееха национални маршове. Лицата на всички бяха страшни. Като че ли тези хора вече са опиянени от кръвта и виждат пред себе си смъртен враг.
— Смърт или победа! Война! Да живее войната!

Жаждата за действие, за борба, за кръв беше толкова силна, че на улицата станаха редица побоища. Мъже и деца се биеха помежду си. Жени заобиколиха една пълна дама, която им се стори чужденка, и така я биха с чадърите си, че от чадърите останаха само извити пръчки. Лицата им бяха бледи, в очите им гореше ненавист, шапките им падаха на земята, косите им се разрошваха. А те продължаваха да бият нещастната жена с някакъв садизъм, почти със сладостно упоение от жестокостта. Навсякъде им се привиждаха въображаеми шпиони. Тълпа мъже спря минаваща кола на бърза помощ и измъкна въображаем шпионин. Мъжете смъкнаха бинтовете по обгореното тяло на нещастника. Болният викаше, а обезумелите хора се ровеха из превръзките да търсят тайни документи.

Всички, и мъже и жени, и старци и деца, бяха в такова състояние, че наистина биха отишли на бойното поле и биха загинали, като не мислят за себе си, а само за убиване.
Припадъкът на безумие премина така внезапно, както започна.
Смаяни, потресени, хората гледаха избитите и ранените, следите от кръв по земята, своите раздърпани и изпомачкани дрехи и коси и не можеха да разберат какво значи всичко това.
Комисията, създадена за разследване на причините за масовото побъркване на хората от мотива на веселата песничка, скоро беше преобразувана в комитет за обществено спасение.

Спасение от кого? Комитетът не знаеше това. Но че обществото е заплашено от огромна, небивала в историята опасност от неизвестен, невидим неприятел — било то човек или микроб, — в това никой повече не се съмняваше. Новият неизвестен враг се струваше на управниците по-опасен от войните и революциите именно за това, че бе неизвестен. Неизвестно беше откъде ще дойде нова опасност и как да се борят с нея. Възбудата на обществото беше необикновена. Всеки ден десетки хора полудяваха и свършваха със самоубийство, тъй като не бяха в състояние да понесат напрегнатото очакване на новите неизвестни нещастия. С голяма мъка правителството и печатът поддържаха всекидневието на живота. Струваше се, че е нужно още малко и ще се разпадне не само държавата, но и всичките основи на обществения живот и цялото общество ще се превърне в лудница. Това се чувствуваше особено силно в столицата. Намираха се мошеници, които все пак не се поддаваха до такава степен на паниката. Самите те поддържаха тази паника, като разпространяваха чудовищни слухове.
.........................................................................................................................................
Каква власт над човешките души притежаваше този незнаен враг? Той може да отрови хората с отровата на наслаждението или на страданието, да ги превърне в слепи оръдия на своите желания, да ги направи блажени или да ги измъчи, осакати, убие, да ги убие без нито един изстрел, тихо, безшумно, неизвестно откъде… Има от какво да изпадне човек в отчаяние!


Любителите на научно-фантастичния роман една ли ще се затруднят, затова давайте вашите отговори:



Гласувай:
12



1. mileidi46 - !!!
26.11.2020 13:44
Нали се пише ,,научна фантастика" мила....
Мислим само за фантастика ,а за това ,че пише ,,научна"никой не се замисля...
Фантастите пишат по данни,,случайно,-"или изтекли през отвореният ,,прозорец на Овертон"...пуснати нарочно, за да подготвят човечеството ,или да изпробват успеха на експериментите си...Няма нищо случайно ,на този свят..нали знаеш??
цитирай
2. lexparsy -    Май е дошло време да се пише за ...
27.11.2020 12:01
   Май е дошло време да се пише за фантастическата реалност която ни заобикаля а не само да се намеква за нея.
   Не само психологическите, но и технологичните средства за контрол над ума са древни,  но съвременната наука след като насилствено ни забрани Ефира (етера) , още в началото на миналия век, и американци и руснаци експериментира успешно честотното манипулиране на човешкият ум.    Свидетелствата са хиляди, но понеже темата е табу, не само медийно, никой не смее да отвори дума.
   Аз лично от десетки години съзнателно страдам от тази агресия.  Помня, че оше през 80-те години  четях натрапена агресия като "любов към партията" и какво ли не.. И понеже ми е дарба да питам и да получавам отговори, разбрах и къде са разположени установките.
   В съвремието ни тези технологии са още по-напреднали и най-разнообразни, но се използват по-толерантно така че хората да не разбират,  и да си мислят че мислите и поведението са техни. Но има реални издънки като такива които описваш, които се потулват.
    Припомних си и за един учен, който доказва на практика, как с високо честотно облъчване на зародиши  чужди гени се получава поколение със съответни мутации.
    И въпреки доказаната вина от 5G излъчванията те продължават да се монтират даже тайно...  А при умишлено убитата ни имунна система не се знае под контрола на тези честоти какви мутации и какви вирусни клетки един организъм може сам да си произведе...
   Фантастите, както много други технологични предсказания, са описали и тези. А някои фантасти просто са били свидетели на тези изследвания. Като пример си спомних "Обитаемият остров" на Стругацки. А Холивуд фантазира народа с филми, пълни илюминатни за разбиране символики и фетиши, докато народът привиква че това са измишльотини...
   ... Спирам, защото някои може да ми внуши да се самоубия... :-((())) Но между другото и много престъпления НОИ самоубийства за извършени под чужд контрол без осъзнаване на престъпната жертва даже...
   И пак си спомних едно мое стихче което публикувах още в първия си постинг тук:
   Крачките ми стъпват в стъпките на някой.
   Някой мислите ми е изрекъл
   и предсказал е мечтите ми.
   Кой мечтае с мой‘те мисли ?
   Кой си мисли да прекрачи ?
   Някой гледа през очите ми !

   Лекс
цитирай
3. bven - Привет, Милейди:)))
27.11.2020 16:38
Съгласна съм с теб, още повече, че фантазиите на Леонардо, Жул Верн и днешните писатели се сбъдвани от векове , а сега като че се е отворила кутията на Пандора? Явно, че не всички четем по един начин и не възприемаме директно написаното. Дори филмите вече не ни разчувстват...
цитирай
4. lexparsy -    Допълвам Само да не се бъркаме ...
27.11.2020 17:40
   Допълвам Само да не се бъркаме емпатията с която мислят резонанс хора настроени на една и съща духовна вълна. А телепатията, която ни е внушено за мистична от пренаписаната ни езотерика, винаги е било естествено явление за духовно чистите хора.
   А примерно се сетих и за флора, който се поставя във всички профилактични и средства и в пастите за зъби. А той е много опасен и влияе директно на хипофизата и на ендокринната система, а и имунната. На мене винаги ми се е повръщало от пастите за зъби докато се усетих защо...
   А ако развихрим още реалистичната си фантазия, трябва отделен блог да има за това... Но покрай мусорната ДНК, за която подсети Радостина, се сетих за прикритите изследвания на учен, доказващ че ендокринната система може да превърне повечето клетки в стволови... това което умеят много животни. Така че не се знае какви човешки и способности са ни умишлено притъпени...
Спирам... :-() :-() :-()
цитирай
5. bven - lexparsy, сега е време разделно и е трудно да се определим накъде сме.
27.11.2020 18:33
Има много съблазни за едни и много препятствия за други. Всеки избира по кой път да тръгне и да го върви, независимо от съблазните. Но определено в книгите и филмите има и една поне светла искрица - да ни даде посоката , по която да вървим. Дали с добро, дали с лошо, ние определяме това и какво ни се случва. Така е и с вирусите не един, с тв и мобилни мрежи не една и почти винаги вредни, но... ние вървим!
Отдавна съм решила за себе си, че лекарствата, билките в природата - винаги помагат в едни случаи, в други не помагат. Дори и флуорът за малките деца в млякото и пастите за зъби, бяха много полезни уж, а сега не са. Да благодарим на Нашите небесни родители и ангели , които ни наблюдават с благ поглед и помагат на малките земни деца!
Лека вечер и светли мисли!
цитирай
6. lexparsy -    Бих написал още толкова за от...
27.11.2020 19:57
   Бих написал още толкова за отговора ти..., но не мисля че ще има и опит за вникване, като гледам че само намекнах в два коментара за "прозореца на Овертон", и вече се цитира от жертвите му, а със сигурност, с психопатски маниер ще бъда обвинен публично в няколко постинга, от оня, сложил маската ми, от която прозира маймунската му брада, и среден пръст, който е най-голямото което му стърчи, и с изцъклени очи, защото го е напомпал Инвестора му да пише, популярно класиран сред вас и нас, които привикнали към тези маниери, се превръщаме в точно копие......, на това което първо осмиваме, после привикваме, примиряваме и накрая прегръщаме... :-(((
   Привикнали сме и с поетите, духовните хора и революционерите ни, да ги възхваляваме и цитираме сред пошлостта ни..., докато приемем за нещо нормално и "най-четено", призив за "изтребване на българския народ" защото "бил генетично сатанински"...
   Да..., мисля че пандемията не само е глобална, но е в разгара на апокалипсиса ни..., който го чакаме световно, с огън и жупел и потоп, а той е вътре в нас...
   Лекс
цитирай
7. bven - Лекс, Учителите винаги са говорили, че
27.11.2020 22:05
всеки трябва да погледне в себе си, да се самоизолира и да проведе диалог с Висшия си Аз. Не само в условия на пандемия, знаем, че светците са се освобождавали от материалното и самоизолирали. Това е водело при тях до божествената светлина и
може би - пресветление? Във всички случаи е имало физично и духовно пречистване. Може би житията на светците искат да ни кажат това? Все пак всеки отговаря за себе си.
цитирай
8. lexparsy - :-(((())))) Това значи че се холя от отчаяни опити за словесност... :-))
27.11.2020 23:06
Ами разбира се че "всеки трябва да погледне в себе си, да се самоизолира и да проведе диалог с Висшия си Аз.". Но какво общо има че светците се оттеглили да медитират, като преди това сме пропуснали. да чуем от тях, че всеки човек има уникална дарба и свое призвание (дхарма), което трябва да осъзнае и следва...
А не знам защо всеки си е нарочил някакво чуждо призвание за постигане..., от хилядите, до красив богат че чак светец И ако може Бог... А има и служители и творци и войни, и учители. и...
   ТА... Проблемът е първо в стремежа към Осъзнаване, и после правото на Избор... а когато ги е изгубил се превръща просто в една инертна субстанция на както казвали аборигените "мутирал човек, който твърди че е жив само защото има доказателство че диша"... :-(())

   Уффф, лош съм! Трябва да отворя Нова Страница..., на носната си кърпичка... да издишам силно през носа, и чак тогава да дишам както си знаят белите ми дробове..., ::)))))
   Лекс
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867852
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава