Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2022 21:34 - Ще бъде ли новият цикъл на Шимита една от най-големите повратни точки в цялата човешка история?
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 2828 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.09.2022 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Ще бъде ли новият цикъл на Шимита една от най-големите повратни точки в цялата човешка история?

5 септември 2022 г от Майкъл    

image


Редица хора ме попитаха за годината Шемит напоследък и затова в тази статия ще се опитам да дам някои отговори. Според ортодоксалния юдаизъм настоящият 7-годишен цикъл на Шемита ще приключи и ще започне нов 7-годишен цикъл на Шемита, когато Рош Хашана пристигне вечерта на 25 септември. Но това предполага, че те са изчислили правилно циклите на Шемит. Има някои, които вярват, че това всъщност изобщо не е година на Шемит. Има и други, които вярват, че годината Шмит трябва да започва на първия ден от библейската година, а не на Рош Хашана. И тогава има дебат между онези, които вярват, че пълният юбилеен цикъл е дълъг 49 години, и онези, които вярват, че пълният юбилеен цикъл е дълъг 50 години. Както можете да видите, изследването на тази тема може бързо да стане изключително сложно. Така че нека започна с преглед на някои от основите. Ето каквоУикипедия трябва да каже как се отбелязва годината Шемит в земята на Израел днес...

 

Съботната година (shmita; на иврит: שמיטה, буквално „освобождаване“), наричана също съботна година или shǝvi"it (שביעית‎, буквално „седма“), или „Събота на земята“, е седмата година от седемте -годишен земеделски цикъл, задължен от Тората в земята на Израел и се спазва в юдаизма.[1]

По време на shmita земята се оставя да лежи угар и всяка селскостопанска дейност, включително оран, засаждане, резитба и жътва, е забранена от halakha (еврейския закон). Други техники за култивиране (като поливане, торене, плевене, пръскане, подрязване и косене) могат да се прилагат само като превантивна мярка, а не за подобряване на растежа на дървета или други растения. Освен това, всички плодове или билки, които растат сами по себе си и не се наблюдават, се считат за хефкер (без собственик) и могат да бъдат брани от всеки.[2] Различни закони също се прилагат за продажбата, потреблението и изхвърлянето на продукти от шмита. Всички дългове, с изключение на тези на чужденци, трябваше да бъдат опростени.[3]

За съжаление, много създадени от човека правила са създадени, за да позволят на хората да пазят Shemitah, без наистина да го пазят ...

Дори за онези, които са склонни да смятат, че Шемита е обвързваща, талмудските учени разработиха механизъм, известен като прузбул, за да отричат ​​ефективно аспектите на опрощаването на заема на Шемита. Този процес зависи от библейската заповед за опрощаване на дълговете на „приятел или брат“ (Второзаконие 15:2), което талмудските учени избраха да тълкуват като внушаващо, че се анулират само частни дългове. Правенето на прузбул прехвърля дълга към публичен религиозен съд, бейт дин, така че дългът теоретично вече не е между приятели, братя или съседи. Според това тълкуване, някогашният частен дълг е напълно възстановим и нищо не е простено (вж. Марко 7:8-9).

По същия начин, тези, които се интересуват от поддържането на ферми по време на годината на Шабат Шемита, се обърнаха към равинско тълкуване, което ефективно анулира закона. Като наема нееврейски работници да обработват земята, собственикът на земята може да твърди, че следва Шемита, като не (сам) обработва земята – други го правят вместо него, а той не работи лично.

Очевидно това не е първоначалното намерение на Бог. Според Левит 25 , годината Шемит се предполага, че е година на пълна почивка за земята...

Тогава Господ говори на Мойсей на планината Синай, казвайки: 2 Говори на синовете на Израил и им кажи: Когато влезете в земята, която ви давам, земята ще пази събота на Господа. 3 Шест години ще засяваш нивата си и шест години ще подрязваш лозето си и ще береш плодовете му, 4 но в седмата година ще има събота за пълна почивка за земята, събота за Господа. Нито да засяваш нивата си, нито да подрязваш лозето си. 5 Това, което расте само от вашата реколта, да не жънете, нито да берете гроздето от необрязаните си лозя, защото това е година на пълна почивка за земята.

И според Второзаконие, глава 15 , в края на годината Шемит трябва да има „отпускане на дългове“…

В края на всеки седем години вие ще давате отказ от дълговете. Това е начинът на отстъпването: Всеки кредитор, който е заел нещо на ближния си, трябва да го отстъпи. Да не го изисква от ближния си или от брат си, защото това се нарича отказ от  Господа .

Според ортодоксалния юдаизъм последният ден от всяка година Шемит се пада на Елул 29 – денят точно преди Рош Хашана по библейския календар.

Интересното е, че на Елул 29 имаше огромни сривове на фондовия пазар.

Например на 17 септември 2001 г. (което съответства на Елул 29 по библейския календар) станахме свидетели на най-големия еднодневен срив на фондовия пазар в историята на САЩ дотогава. Dow Jones Industrial Average падна с 684 пункта и това беше рекорд, който се задържа точно седем години до края на следващата година на Шемит.

През септември 2008 г. станахме свидетели на друг исторически срив на фондовия пазар.

На 29 септември 2008 г. (което съответства на Elul 29 по библейския календар) Dow Jones Industrial Average се срина със 777 пункта. Това беше още един рекорд за всички времена и мнозина смятаха, че е изключително важно, че Dow се понижи със 777 пункта точно когато един 7-годишен цикъл на Шемит завършваше и друг 7-годишен цикъл на Шемит започваше.

През 2015 г. фондовият пазар беше затворен на 29 Елул, тъй като падна в неделя, 13 септември.

Но станахме свидетели на огромни финансови сътресения през месеците август и септември същата година.

Този модел изглежда засилва аргумента на тези, които вярват, че 2001, 2008 и 2015 са били години на Шемит.

Ако тези три години бяха години на Шемит, тогава 2022 също ще бъде година на Шемит.

И това би направило 2029 г. също година на Шемит.

Всъщност мнозина вярват, че последната година Шемита в този настоящ юбилеен цикъл ще бъде през 2029 г. И ако Исус е умрял през 29 г. сл. Хр. (както мнозина смятат), това ще постави годината Шемита 2029 точно 2000 години след смъртта на Исус на кръста за нашите грехове.

Освен това изглежда, че краят на настоящия юбилеен цикъл ще завърши 120-те юбилейни цикъла от по 50 години всеки от създаването на човечеството. Както описах подробно в моята книга, озаглавена 7-годишен апокалипсис , през цялата история е имало вяра, че Бог има 7000-годишен план за човечеството. След завършване на 6000 години човешки бунт, Исус ще управлява от Ерусалим в продължение на 1000 години по време на съботното хилядолетие.

Това е една от причините, поради които трябва да помним съботата и да я освещаваме. Спомняме си, че Бог създаде света за шест дни и си почина на седмия ден и това също е пророческа картина, която сочи времето, когато светът ще бъде в покой за 1000 години, след като е преживял толкова много хаос за предходните 6000 години.

Ако наистина се доближаваме много до завръщането на Исус на тази планета, това означава, че всичко е на път да се промени.

Но що се отнася до циклите Шемит и Юбилей, искам да подчертая, че не можем да бъдем твърде догматични по отношение на тях.

Ние просто не можем да докажем, че годините Шемит са изчислени правилно.

И все още има много дебати за това дали годината Шмит трябва да започне в началото на библейската година или на Рош Хашана. Вярвам, че този дебат в крайна сметка ще бъде разрешен, но засега това все още е отворен въпрос.

Като казахме всичко това, това, което е изключително ясно е, че живеем в последните времена и че завръщането на Исус наближава.

Така че трябва да очакваме библейските календарни цикли да се сближат и аз вярвам, че точно това се случва.

Цялата човешка история се изгражда до грандиозно кресчендо и ние сме тук за него.

Какво вълнуващо време да си жив!




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39759909
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031