Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2021 19:24 - В капан в кошмара на COVID в Германия
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2021 19:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В капан в кошмара на COVID в Германия

Предполагаемият дом за ефективност изостава от ваксинацията.


image

ОТ МАТЮ КАРНИЧНИГ 28 февруари 2021 г.

БЕРЛИН - Докато пандемията на коронавируса бушуваше из Съединените щати миналото лято, стар училищен приятел от Аризона ми написа пълно възхищение от справянето на Германия с кризата.

В продължение на години, той, заедно с други американски приятели и семейството ми, обърна безгранична злорадство си представя ежедневните трудности, аз трябва да се изправят като американец сред уж без чувство за хумор "швабите".

Но сега, докато САЩ се мъчеха да се справят с пандемията, те гледаха отвъд Атлантическия океан със завист, дори смирение. За разлика от САЩ, където политиците са разровили пандемичния отговор от самото начало, Германия изглежда се е сторила на много американци, че е направила всичко както трябва. По всякаква мярка, от наличността на ЛПС до степента на заразяване, до общия брой смъртни случаи, обработката на COVID-19 в Германия е далеч по-добра от тази в САЩ.   

Колко „лудо“ трябва да бъде, писа моят приятел, да бъдеш „американски журналист в Германия, който гледа отдалеч как САЩ в основата си се разпадат“. 

Приятелите ми немци се съгласиха. Казаха ми, че имах късмета да пребивавам в държава, която функционира, водена от обучен учен, а не „некомпетентен лунатик“.  

Но шест месеца по-късно (повечето от тях прекарани в пределите на дома ми) не се чувствам толкова щастлив.  

Тази седмица Германия ще навлезе в петия си пореден месец на блокиране без край. Въпреки че процентът на заразяване е намалял през последните седмици, остава неясно кога училищата и магазините, да не говорим за ресторантите и баровете, ще отворят отново. На фона на несигурността малкият бизнес в цялата страна е изправен пред разруха. Подобни страхове, съчетани с разочарование от привидно безкрайните ограничения, влошиха националните настроения.  

Междувременно САЩ излизат зад ъгъла. Училищата са бавно възобновяване, безработицата е падане и икономиката бавно се тътен обратно към живота. Висцералният оптимизъм на Америка, който винаги е смущавал европейците, също започва да се появява отново. 

Причината за това обръщане на състоянието може да се обясни с една дума: ваксини. 

Към петък САЩ са въвели около 68 милиона дози коронавирусна ваксина, достигайки до около 14 процента от населението с поне един изстрел. От своя страна Германия е доставила около 5,7 милиона удара, покривайки около 4,5 процента от населението. С други думи, по-малко от една трета от процента на САЩ. Проблемът не е в това, че Германия няма достатъчно ваксини, а по-скоро в това, че е бавно да ги вкара в ръцете на хората. От 8,5 милиона дози, които Германия е получила досега, тя е използвала само 68 процента. Това се сравнява със 75% в САЩ

Германия не е само изостанала в сравнение с американските или международни изяви като Израел и Обединеното кралство. Други страни от ЕС, включително съседна Дания, се оказаха по-ефективни от предполагаемия дом на ефективността.

Германия може да е породила някои от най-големите и успешни компании в света, от софтуерния гигант SAP през BASF до Mercedes, но по някакъв начин не може да разбере как да ускори пускането на животоспасяваща ваксина към собственото си население.   

И така, какво се случи с известната организационна и логистична сила на Германия? Изглежда, че е изчезнал по факс някъде между Берлин и Брюксел. 

Причините за борбата с Германия за ваксинация са както структурни, така и политически. Докато лидерите на страната се опитваха да обяснят проблемите, като посочиха структурни препятствия, като децентрализираната федерална структура на Германия или участието на ЕС в набавянето на ваксини, най-очевидните недостатъци се коренят в собствените им политически провали.  

Вземете факс машините. Технологичен динозавър другаде на Запад, факс машините остават опора в много медицински практики и държавни здравни служби. Това затрудни особено координацията в близо 400 здравни служби в Германия. Министърът на здравеопазването Йенс Спан похарчи милиони, опитвайки се да включи германското здравеопазване онлайн, досега само със смесени резултати. 

Факсът обаче е просто симптом на по-дълбок проблем. Ангела Меркел от години говори за необходимостта от „цифровизация“ на германското общество - цел, която много други напреднали икономики отдавна са реализирали. Всъщност първото нещо, което много новопристигнали в Германия забелязват, е липсата на свързаност, от недостига на безплатен Wi-Fi в кафенета и ресторанти до бавна скорост на интернет. Фактът, че самото германско федерално правителство все още използва близо 1000 факс машини в различните си министерства, ви казва всичко, което трябва да знаете за успеха на цифровата революция на Меркел. 

Въпреки това технологията от 70-те години на миналия век е сравнително модерна за писалката и хартията, които все още се използват в медицинската професия на Германия. Това, че правителството не може да разчита на остарели комуникационни инструменти за бързо имунизиране на 83-те милиона жители на Германия, трябва да е очевидно. 

И все пак не е така, особено за онези германци (по- голямата част от населението), притеснени от най-святото от всички германски права - Datenschutz (поверителност на данните). 

Като част от сделката си с BioNTech-Pfizer, Израел, който е имунизирал повече от половината от своето население от 9 милиона, се съгласи да предостави на производителя на лекарства широк спектър от анонимни данни за получателите на ваксината, включително възраст и пол. Споразумението за данни беше една от причините Израел да е на челната линия на доставките на ваксини.  

В обсебената от неприкосновеност на личния живот идея за възприемане на подобно събиране на данни среща голяма съпротива.  

Важно е „да предприемем колкото се може повече мерки за изграждане на доверие и да дадем приоритет на Datenschutz, за да изградим доверие в имунизациите“, каза Меркел по-рано този месец.

С други думи, всеки германец, който умира от COVID-19, защото не е получил ваксина навреме, може да се успокои със знанието, че нейните данни ще бъдат сигурни и сигурни завинаги. 

Това, което е особено поразително за външен човек като мен в справянето на Германия с пандемията, е количеството енергия, което страната влага, за да идентифицира и анализира проблемите, вместо да ги разрешава. 

В продължение на месеци милиони германци се включват в едно от нощните политически токшоута в праймтайма, за да гледат как техните лидери говорят за пандемията, често от двете страни на устата си. 

Coronaporn привлича аудитория с фалшиво обещание за нова проницателност (заглавието на една скорошна подобна програма: „Заключване вместо път напред - Наистина ли няма алтернатива на пандемичната стратегия на Германия?“) Само за да остави въпросите без отговор, изпращайки зрители в леглото неизпълнено. 

Повечето дискусии се въртят около въпроса кой трябва да носи отговорност за бъркотията. 

В наши дни повечето пръсти сочат в посока на Шпан. И макар министърът без съмнение да е виновен за свръхобещаване и недоизпълнение на всичко - от скоростта на разпространение на ваксината до наличието на самостоятелни тестове за коронавирус, аз бях поразен от това колко малко критики получи шефът му. 

Точно както германците бяха объркани от лоялността на милиони американци към Доналд Тръмп в лицето на очевидната му некомпетентност, аз съм озадачен от готовността на германците да предадем на Меркел управлението на пандемията. Въпреки дълбоките проблеми с отговора на Германия на COVID-19 и несигурната перспектива, Меркел остава най-популярният политик в страната с рейтинг на одобрение, приближаващ се до 70 процента. 

Историята едва ли ще бъде толкова прощаваща. 

Най-голямата грешка на Меркел по време на пандемията - може би през целия й мандат като канцлер - дойде миналия юни, когато тя се съгласи да свали отговорността от собственото си правителство за набавяне на ваксини и да я предаде на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

От многото качества, които фон дер Лайен показа в годините си в кабинета на Меркел, компетентността рядко беше сред тях. Ето защо на практика не би трябвало да изненада никого, че процесът на възлагане на обществени поръчки се превърна във фиаско, белязано от продължителни преговори и закъснения, което ще принуди Германия и други страни от ЕС да запазят ограничения за много по-дълго, отколкото би било необходимо иначе. Дори ако Германия беше взела решение за логистиката на доставката на ваксините на своите граждани, така или иначе бързо щеше да свърши поради липсата на доставки.

По-мъдър курс би бил Германия, която бе сключила преговорен алианс с Франция, Италия и Холандия, да продължи преговорите с фармацевтичните компании, да преговаря и дори да изготви законопроекта за ваксиниране на целия ЕС в най- добрия знак на европейската солидарност . 

Разбира се, това би проработило само ако ученият Меркел си беше спомнил как и къде да произведе достатъчно ваксина. Трябваше само да изслуша Бил Гейтс, който месеци наред вдигаше алармени звънци заради необходимостта да осигури адекватен производствен капацитет. 

Вместо това Германия и Европа не направиха почти нищо, оставяйки затишие в пандемията през лятото да идва и си отива, само за да осъзнаят в началото на тази година, че фармацевтичните компании са изправени пред огромен производствен дефицит.

„Нуждаем се от огромна държавна субсидия, за да изградим производството на ваксини“, каза Клеменс Фюст, ръководител на института Ifo, базиран в Мюнхен икономически мозъчен тръст, тази седмица.

Забавянето на имунизацията, предупреди той, затруднява икономиката на Германия, което е факт, че политическата класа на страната се засилва, тъй като те се оплакват от неизбежността на всичко това по телевизията. Нарушенията на основните права на гражданите, независимо дали управляват бизнес, получават образование или просто се срещат с приятели в парка, са само временни, уверяват ни. 

Това лято моят стар училищен приятел се надяваше да ни посети в Берлин. 

От гледна точка на нещата вероятно е по-добре да отидем да го видим в Аризона.  




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39752484
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031