Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2019 11:54 - Висш пилотаж – само за ентусиасти. :)))
Автор: zax Категория: Забавление   
Прочетен: 1009 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 11.07.2019 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Висш пилотаж – само за ентусиасти.

Отдавна не бях писал тук уроци и вече съм изтървал края, за това ще спестя номера на поредния урок. ... ;)

 

На всеки се е случвало да му се „счупи“ пиндоса и знае какви са последствията. Част от проблемите /като да мъкнем щайгата до някоя фирма която отстрелва подобни нещастници/ може да си спестим ако имаме под ръка диск или флашка със спасението - Windows PE чрез което да спасим необходимата ни информация от смелото ни и безрасъдно цъкане в несвяст.

За жалост копия се намират трудно а и не на всички може да се довери човек, все пак са правени от човек за човека ... :)))

Въпреки това, вместо да разчитаме на чуждата направия в чиято добросъвестност може да се убедим само след упоритото потребляване на принципа „Бъди наивен до край“, може да си скопосаме едно доста добро работещо копие което да използваме не само за възстановяване на системата а и като един по-безопасен вариант за ръгане в нета. Казвам не случайно „ръгане“, щото едно е да влизаш с премерен риск и лични предпазни средства, а друго е да се ръгаш по сайтовете като теле на заколение, а после да се чудиш „кво па му стана на тоа“ и да се виждаш като прасе на поднос по Коледа – с лимонче в уста и маслинка .... :)))

Точно, представете си какво става с по-елементарните вируси които търсят да се запишат в устройството на което е инсталиран Windows-a, а то се окаже СД диск за еднократна употреба вместо на HDD-то. Още не съм срещал такъв бацил който да е успял!

И така, който излязал от час – излязъл. Време е да навием ръкавите.

________________________________________________________________________

Windows PE е спасителен диск, среда на персонализиран Windows за възстановяване пълен с инструменти, който можете да използвате, за да възстановите вашия компютър. Може да го „обзаведете“ с инструменти за архивиране и възстановяване на данни, помощни програми за пароли, премахване и защита на зловреден софтуер и много други.

Какво е Windows PE?

Windows PE е лека версия на Windows 10. Можете да използвате Windows PE за инсталиране, тестване и поправяне на пълна инсталация на Windows 10. Основната версия на Windows PE поддържа всички Windows приложения, драйвери, мрежови инструменти, разделяне на дискове и управление, и много повече.

Дискът за възстановяване, базиран на Windows PE, разширява тази функционалност, като добавя безплатни и отворени инструменти, които можете да използвате, за да възстановите, възстановите и анализирате вашата болна Windows 10 инсталация.

Ще ви покажа най-лесният метод за създаване на диск за възстановяване на Windows PE. Той използва предварително определен набор от инструменти, които можете да пресеете и да изберете какво искате. Но можете да добавите и персонализирана папка на собствените си програми.

Как да създадете свой собствен диск за възстановяване на Windows PE с помощта на Win10XPE

Win10XPE е цялостна потребителска среда на Windows PE, разработена от известния програмист, ChrisR. Той разполага с широка гама от основни функции на Windows, плюс можете да добавите огромна гама от персонализирани приложения.

1. Инструменти, от които се нуждаете, за да създадете диска за възстановяване на Windows PE

Имате нужда от две неща, преди да започнете:

  • Проектът Win10XPE

  • Копие на Windows 10 след версия 1709

Изтегляне : Win10XPE за Windows (безплатно)

http://win10se.cwcodes.net/Compressed/download.php?loc=Win10X&httploc=win10se.cwcodes.net/Compressed/&file=Win10XPE_2019-04-26.7z&localdlc=Win10XPE_count.txt

Изтегляне : Windows 10 ISO за Windows (безплатно)

https://tb.rg-adguard.net/public.php

 

Файловете на проекта Win10XPE са с любезното съдействие на Kyhi, разработчик на дискове за възстановяване на Windows PE. Kyhi спря да издава дискове за възстановяване, но създаде система, в която потребителите могат да създават свои собствени. Изтеглете архивния файл на проекта Win10XPE, след което извлечете папката. В този момент ще се върнете към това.

След това използвайте втората връзка за изтегляне на Windows 10 ISO. Можете да използвате падащите кутии, за да изберете версията, изданието и архитектурата. Използвам Windows 10 1903 Final за този урок. След като ISO изтегли, извлечете съдържанието в папка, след което продължете.


image


2. Стартирайте WinBuilder Win10XPE

Насочете се обратно към папката Win10XPE, след което стартирайте Win10XPE.exe . Отваря се средата за персонализиране на WinBuilder.

Първото нещо, което трябва да направите, е да Select the Windows 10 Source Folder  . Прегледайте местоположението на Windows 10 ISO, създаден в предишния раздел. Изберете папката и оставете WinBuilder да актуализира данните за изходния си файл.

image

Сега изберете изображението, на което искате да поставите диска за възстановяване на Windows PE. Предлагам да използвате Windows 10 Pro, тъй като това е пълната версия на операционната система, а не ограничаващата Windows 10 Home.

3. Изберете инструментите за възстановяване на вашия Windows 10 PE Rescue Disc

Сега можете да се насочите към опциите на инструмента за спасяване в левия панел. Превъртете надолу и проверете опциите, които искате да включите във вашия Windows 10 PE спасителен диск.

Имате опции, вариращи от Достъпност, Компоненти, Мрежа, Офис, Сигурност и др. Опциите са всички приложения, които Kyhi включва в персонализирания диск за възстановяване на Windows PE. Но можете да изберете кои опции искате да добавите към вашите.

image

 

Ако кликнете върху дадено приложение, WinBuilder ще ви даде описание на това, което прави. Той също така ви дава няколко специфични за приложението опции, както и дали искате бързи клавиши или друго.

4. Задайте опциите на Core Core

В горната част на списъка с приложения е опцията Build Core . Опциите Build Core позволяват да зададете опции, свързани с операционната система, като език и формат на клавиатурата, дали да използвате Explorer или WinXShell (лека алтернатива с отворен код), фона на работния плот (ако искате да „запазите“ вашия спасителен диск) ), както и опции за мрежа, захранване и изграждане.

Една опция, която си струва да се промени, е размерът на WinPE Cache Size  на WinPE . Увеличаването на размера на кеша на WinPE може да направи вашия диск за възстановяване на Windows PE по-бърз. Въпреки това, ако очаквате да използвате диска за възстановяване на редица системи, поддържането му на 1GB е най-добрият вариант.

Друга важна опция е включването на Microsoft .NET Framework 4 , а след това и на Network Additions  . По този начин спасителният диск на базата на Windows PE ще има Wi-Fi достъп.

5. Добавете персонализирани файлове към вашия диск за възстановяване на Windows PE

Можете също да добавите персонализирана папка към вашия диск за възстановяване на Windows PE. На страницата „Създаване на основни елементи“ е опцията „ Add Your Custom Folder  . Поставете отметка в квадратчето, натиснете бутона Open Custom Folder, след това отворете Program Files .

image

Можете да копирате в тази папка всички преносими приложения, които искате да добавите към диска за възстановяване. Трябва да изберете преносими приложения. В противен случай те няма да работят директно от диска, когато се опитате да поправите компютъра. Не сте сигурни за преносими приложения? 

Разгледайте Portable Apps /https://portableapps.com/apps/.

Винаги отделям време да добавя някои допълнителни приложения за сигурност, защото никога не знаеш кога член на семейството ще се нуждае от теб, за да спасиш заразена система.

6. Изтеглете вашия диск за възстановяване на Windows PE

След като добавите персонализираните преносими приложения към диска за възстановяване на Windows PE, е време да го изтеглите и изпробвате.

 

Натиснете синия бутон Play в горния десен ъгъл на WinBuilder. Възможно е да се наложи дискът за възстановяване на Windows PE да изтегли някои файлове по време на процеса на създаване на ISO. Приемете тези файлове и продължете. Ако вашият антивирусен или антивирусен пакет вдига много шум, накарайте го да направи изключение за WinBuilder.

image

 
След като ISO дискът за възстановяване на Windows PE завърши с изтеглянето, трябва да го запишете на USB флаш устройство. 

 

 

 

Това бе за днес всичко, приятели.

 

/п.п. Пиша го в раздел „Забавление“, защото за мен си е такова./

 

 

~~~~~~ ;))) ~~~~~~

 







Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vesever - Да бе, забавление. За мен не е тол...
14.07.2019 13:07
Да бе, забавление. За мен не е толкова забавление, направо на моменти ми прегрява процесорът )))
Много инфо.
Но е нужно, на мен преди време ми изгоря хардът и ми се изгубиха доста файлове, после трудно ги изравям от пощата, от години назад...
Като се поосвободя малко до края на лятото ще разуча този windows PE, да видя ще ли го сборя ))
Поздрави!
цитирай
2. zax - Зора е направИята, но тя е описана в ...
14.07.2019 20:13
Зора е направИята, но тя е описана в няколко стъпки - останалото е същото с което работиш.
;)
цитирай
3. zax - 1. pirates - lupulibre. :) 11. 07 ...
14.07.2019 23:02
pirates написа:
1. pirates - lupulibre. :)
11.07 19:48


:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zax
Категория: Забавление
Прочетен: 2153614
Постинги: 1533
Коментари: 4202
Гласове: 7464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол