Постинг
22.02.2016 13:51 -
Ужаси от Страната на изгряващото слънце
Автор: zax
Категория: Забавление
Прочетен: 3330 Коментари: 10 Гласове:
Последна промяна: 22.02.2016 14:51
Прочетен: 3330 Коментари: 10 Гласове:
18
Последна промяна: 22.02.2016 14:51
Видео от столовата на едно училище в Япония.
В Япония обядът не е просто хранене.
Това което е необичайното ще разберете от онлайн-екскурзията в едно училище от Saitama. Запознайте се с Yui. Днес това момиче ще разкаже какво представлява обяда в нейното училище.
Пет работника от училищната столова готвят за 720 души. Картофите които чистят са отгледани от шестокласниците в училищната ферма /стопанство/.
Днес менюто е риба със сос от круши /които също се отглеждат в училищната градина/, пюре, хляб, зеленчукова супа и мляко.
Храната се разпределя в контейнери за всеки клас.
След 4-тия учебен час учениците благодарят на учителя за проведеният урок. Време е за обеда който продължава 45 минути колкото е и учебния час.
Учениците се обличат с бели шапки, брестилки и маски за лице и задължително се измиват с гел за ръце.
Дежурните се отправят за контейнерите с храна като първо благодарят на кухненските работници.
Малките ученици превозват храната с колички.
Това е дежурният който отговаря за млякото. Той раздава на всеки по една опаковка.
Тук разливат супата.
След сервирането дежурните отчитат колко храна е останала. Нищо не трябва да се изхвърля.
Учителят обядва с децата. Преди да започнат им разказва за произхода на продуктите които сега са на масата им.
След обяда дежурните си разпределят млякото и рибата които са останали. "Камък, ножица, хартия".
Освен това подготвят опаковките от мляко за рециклиране като ги измиват, изсушават, подреждат в контейнери и носят на място от където да ги извозят за преработване.
Почистването на зъбите след храна е задължително.
Отсервирането учениците правят сами.
В 13:10 започва почистването. Децата мият пода, коридорите и тоалетните.
Децата от ранна възраст се приучават на труд, те знаят че продуктите не им се дват даром само за да растат.
Потресаващо!
https://www.youtube.com/v/hL5mKE4e4uU
Превод на БГ - zax.
1.
vishnichka -
Дисциплина,
22.02.2016 18:11
22.02.2016 18:11
чистота, лична хигиена, здравословна храна...
Има много какво да се поучим!
цитирайИма много какво да се поучим!
Не!
Има много което трябва да си припомним!
цитирайИма много което трябва да си припомним!
децата сами да си сервират и отнасят храната. Изобщо не си го представям с нашите разглезени отрочета. Но за това и сами сме си виновни. Иначе - браво на японците!
цитирайостава само чаената церемония и бонзай.
цитирай
5.
vishnichka -
2. zax
23.02.2016 18:57
23.02.2016 18:57
zax написа:
Не!
Има много което трябва да си припомним!
Има много което трябва да си припомним!
Не мислиш ли, че едното не изключва другото?
Примерно идеята за почистването на зъбите след хранене може да си приложи и у нас, поне аз не съм чула подобно нещо за нашите училища, но това пък предполага наличие навсякъде на топла вода...
Мъсълта ми отлетя в миналото - заповядай част от спомените.
Всеки ден трябваше да се храним, два пъти на ден и да пием вряло мляко.
Пролет и есен ни изкарваха от час и ни водеха във физкултурния салон нахлузили тъмни очила полу-голи целия клас в кръг около кварцова лампа.
Метяхме и училищния двор ... но и оградите бяха като пътна маркировка, за презкачане.
Порезаницата с масло и сол, чашата с мляко и сурово яйце. Които влизаха като пред обедна закуска и след обедна докарваха на шайките 5-пъти калорична храна на ден.
В селскостопанския двор с насипите жито, овес и други влизахме с прашките и едно куче. Първите три гутлабана го оставяхме да изяде, от цяло ято което яде от житото опасани с канап на кръста се прибирахме с по две тави гълъби.
Там ... и тогава хлебарки нямаше по къщи дори в тези без канализация.
цитирайВсеки ден трябваше да се храним, два пъти на ден и да пием вряло мляко.
Пролет и есен ни изкарваха от час и ни водеха във физкултурния салон нахлузили тъмни очила полу-голи целия клас в кръг около кварцова лампа.
Метяхме и училищния двор ... но и оградите бяха като пътна маркировка, за презкачане.
Порезаницата с масло и сол, чашата с мляко и сурово яйце. Които влизаха като пред обедна закуска и след обедна докарваха на шайките 5-пъти калорична храна на ден.
В селскостопанския двор с насипите жито, овес и други влизахме с прашките и едно куче. Първите три гутлабана го оставяхме да изяде, от цяло ято което яде от житото опасани с канап на кръста се прибирахме с по две тави гълъби.
Там ... и тогава хлебарки нямаше по къщи дори в тези без канализация.
Как се пекат гълъби, косери и врабчета. Царевица и картофи, гъби - хлапета си палехме огън и всичко на жар, тогава никой не подпалваше пожарища да разчиства земи или прикрива следи.
Нямаше телефони - не гсм-и, ние си познавахме и пазихме територията наречена Родина.
цитирайНямаше телефони - не гсм-и, ние си познавахме и пазихме територията наречена Родина.
8.
vishnichka -
Ама ти си бил голям калпазанин!:)
24.02.2016 19:27
24.02.2016 19:27
Днес децата пият флуорно мляко, набиват ронена царевица с майонеза и чипсове.
Благодаря ти за споделеното, виж ти - научих какво е гутлабан...
Хубава вечер!:)
цитирайБлагодаря ти за споделеното, виж ти - научих какво е гутлабан...
Хубава вечер!:)
... и не съжалявам.
:)
цитирай:)
Интересно ми е, върху тази им мания по хигиената, радиацията от Нагасаки и Хирошима какво ли влияние има.
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 7486
Блогрол