Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2018 10:00 - Честита ти нова книга, Валери, все така да пребъдеш, безценни таланте
Автор: favn56 Категория: Новини   
Прочетен: 11482 Коментари: 42 Гласове:
-6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„ДРЪЖ МИ ШАПКАТА, МИЛА”, ИЛИ ОБРАЗЕЦ ЗА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ПОЕТИЧНОТО СЛОВО

(Бележки върху новата книга на поета Валери Станков)

Когато преди дни Валери Станков ми подари новата си книга, ме провокира с думите: „Юли, написах най-шантавата си книга!”. Тогава естествено можех само да гадая какво се крие зад думите на Валери. Когато затворих последната страница на „Дръж ми шапката, мила”, първото, което ми хрумна, бе една популярна реплика от романа „Под игото” – „Лудите, лудите, те да са живи”. Веднага ми се прииска да перифразирам Дядо Вазов, като кажа: Ако тази книга е шантава, репликата би звучала „Шантавите, шантавите, те да са живи”. Защото съм убеден, че от такива „шантави” книги българското поетично слово има нужда.

„Дръж ми шапката, мила” е поредното доказателство за изключителното богатство на българското слово. За богатството на това слово обикновено не си даваме сметка, въпреки че всеки ден го ползваме навсякъде – у дома, на работа, в магазина, в автобуса, в социалните си контакти. Замисляме се обаче колко това слово е богато и изразно едва тогава, когато го срещнем в стойностно литературно произведение, където то зазвучава вече като художествено слово. Добива образност. Осмисля се вече на едно надсемантично ниво. В този смисъл всяка книга на Валери Станков го доказва, разкривайки по уникален начин богатствата на това родно слово. А българското слово е невероятно богато. Богато на смисли, богато на нюанси, богато на усещания, богато на внушения, богато на образи. И не е задължително словото да е красиво подредено, за да е художествено. Това откриваме в новата книга на Валери Станков. Словото може да бъде и такова, казва Валери и добавя още нещичко към разбирането ни за поетична словесност... Именно поради това богатство на словото си позволявам да сравнявам всяка нова поетична книга на Валери Станков с късче небе. А сега си представете колко необхватно и всеобхватно е това небе над нас. Винаги има място за още едно късче.

Тъй като познавам творчеството на Валери през годините, винаги съм се възхищавал на няколко неща у него: първо, на изключителното му умение да превръща наглед най-обикновените неща от живота – предметите, случките, в художествени образи. Няма равен в това си умение. То и затова стиховете му достигат до всеки и всеки намира нещичко за себе си и от себе си в поезията му... И още нещо в книгите му досега, без да включвам последната. Завидното майсторство на поета да изразява нещата в класически стих. Там пипа съвършено. Няма тайни за него в ритмичната стъпка и в звучната рима. При това нещо много важно – в лавината от толкова много образи и детайли той винаги успява да избяга от шаблонната, от повтарящата се, от баналната рима. Голям майсторлък се иска за това.

В този смисъл новата книга на Валери, убеден съм, ще изненада почитателите на творчеството му, ония, които знаят какво и как е писал през годините, обичат го и го четат. В „Дръж ми шапката, мила” откриваме Валери в една нова светлина и то не само и единствено защото е избягал категорично от класическия стих. Всеки ще се убеди, че белият стих му приляга така, както му приляга класическият. И тук ми се ще да отворя една скоба и да си отговоря на въпроса защо Валери Станков бяга от класическия стих. При всички положения не защото иска да се прави на модерен или защото някой друг така пише. Бягството му от класическата стихотворна стъпка е една вътрешна необходимост като че ли да разчупи всякакви рамки и ограничения. Образността, която блика от новите му стихове, не се вмества в рамки. Просто белият стих е формата, която може да изрази всичко онова, което кипи в душата му.

Когато говоря за новото в новата книга на Валери, нямам предвид само формата на стихотворенията, тяхното звучене. Един различен поетичен изказ виждаме тук. Става дума за една различна художествена естетика, издигната на едно по-високо ниво, на една естетика от образи, които човек може само да се чуди как са създадени и как се вплитат толкова умело в една от големите теми на тази книга. А една от големите теми е любовта. Колкото е необхватна и всеобхватна е любовта на Земята, толкова необхватни и всеобхватни са образите в тази книга. И ако в досегашните му поетични книги всеки стих е художествен образ, в „Дръж ми шапката, мила” всяка дума, всяко словосъчетание е образ.

Тук въображението на Валери Станков като че ли не познава граници. Лирическият герой се носи в един свят на практика без временни и пространствени рамки. „Дръж ми шапката, мила” е един същински вулкан. Вулкан от образи, светове, страсти, усещания, географии, чувства, равносметки, сбъднати и несбъднати желания. И при това широката география в стиховете на Валери – от върховете на Хималаите до Марианската падина, от Мачу Пикчу до Тибетските плата, от Камчатка до Ниагара не е само география. Това е състояние на духа. Това е дух вулкан, който клокочи от страсти. Лирическият герой е буквално разпънат между четирите посоки на света. Той върви от началото към Безкрая и от Безкрая към началото, един вечен кръговрат, а всъщност това е философският кръговрат на живота. И в този клокочещ вулкан неволно си задаваш въпросите: кой съм аз, какво е моето място тук, каква е мисията ми на тази земя, по какъв път вървя и какво постигам, толкова ли съм дребен и нищожен наистина пред този вселенски, космически дух, който се е разпрострял навсякъде... Всъщност, това е онзи дух, който кара лирическия герой да обича някак извънземно. При това неговата Жена с главна буква не е принцеса от приказките на Шехерезада. Не е неземна красавица. Неговата Жена дори я няма с реални очертания в тези стихове, няма я изваяна как изглежда, как разресва косите си, колко са сини очите й като планински езера и т.н. В новите стихове по-скоро откриваме едно усещане за любимата жена.

И тук иде огромният катаклизъм: да се чуди човек как е възможно по такъв начин да се съчетават пределно откровеното, натуралистично и грубо на моменти усещане за любовта с една толкова мила нежност в някои от стиховете му. От „...някой ден ще ти позволя да бъдеш свободна като разгонена и леко трезва пристанищна варненска курва, да ми речеш: – Животно, ела ме изчукай! – което, преведено на чист български, и премълчано между мъж и жена на всички световни езици си е направо бръкни с два пръста в контакта!”, до „... някога, когато ще си ми момиче пред Бога, ще ти казвам лека нощ като уморен мъж, сигурно няма да имам сили дори да те милна, защото ще съм рязал снегове за иглу, но на другия ден пролетта ще ми е отворила леки пазви с цветя, все ще ти скъсам някое минзухарче, понеже кокичетата винаги ги пропускам...”, и „... ще ти купя шейна – ще те дърпам в снега на шейна, ще ти дигна иглу – да си лягаш до мене вечер и да ти бъде топличко...” От Ада до Рая и обратно е тази любов. Любов в различните й измерения – от грубото, животинско съчетаване, от чисто плътското удовлетворение на страстта, до нежността, с която героят докосва любимата. Вижте само как се обръща лирическият герой към любимата жена: той я милва с мусонните ветрове: каква ли ласка е това?, пише „Обичам те” с дима от буриите на параходите, иска да приближи зад гърба й на пръсти и да я милне изневиделица, сравнява жената с раздипленото Северно сияние из нощите на Скандинавия...

И макар на моменти някои от стиховете отново като че ли да звучат познато „делнично”, дори да предизвикват леки приятни усмивки, всъщност няма нищо делнично в тези стихове. Образите – уж, обикновени неща от живота, както сме свикнали при Валери Станков, всъщност са образи препратки, асоциации, понякога противоречащи си един на друг, като че ли нищо не ги свързва, а поетът намира логиката на връзката между тези образи, затова и тази поезия трябва да се чете бавно, да се осмисля, защото и стиховете са като откоси понякога, изстреляни като че ли от невидимо оръдие, което се върти на 360 градуса и бълва образ, образ, образ... Убеден съм, че тази книга ще намери своите читатели. Защото във времето на духовна инфлация имаме нужда от силата на поетичното слово. Онова, което буквално „хваща за гърлото” и държи здраво. Хората, които имат сетива, разбира се...

Юлиян АТАНАСОВ

(Б. м.) Тези няколко думи Юлиян Атанасов каза на премиерата на новата книга на Валери Станков в Арт-салона на Радио Варна.)

16 януарий 2018 г.

image



Гласувай:
28



1. favn56 - Росенце бе, що така не можеш да пр...
17.01.2018 10:11
Росенце бе, що така не можеш да преглътнеш успехите на другите, м? Веднага цръкна червено палче надолу. Ама това е реална книга, истинска, пипнах я в ръка, а твойте, рожбе, самиздатки в незнайно онлайн дигинално печатилище :)))))))))))))))
цитирай
2. troina - Честита премиера! Валери е оригинален, какво повече,Автор с л. подпис!
17.01.2018 10:23
печатилище :)))))))))))))))
многооо му е на туй..туловище

Валери е оригинален, лежерен, дълбок,прозаичен, и Велик!
тънък Душевадец,топъл, кУрав, и сърдечен..
какво повече за един Автор!
наслука,майсторе!
юлия
цитирай
3. favn56 - Напълно вярно, затова разни драскачи го мразят, а той не си поплюва и винаги казва истината.
17.01.2018 10:30
troina написа:
печатилище :)))))))))))))))
многооо му е на туй..туловище

Валери е оригинален, лежерен, дълбок,прозаичен, и Велик!
тънък Душевадец,топъл, кУрав, и сърдечен..
какво повече за един Автор!
наслука,майсторе!
юлия

цитирай
4. favn56 - Ако забелязваш, вече трима са се ...
17.01.2018 10:31
Ако забелязваш, вече трима са се разписали - едното е Росето-Босето, а другите - дим да ги няма :))))))))))))))))))))
цитирай
5. favn56 - Утре ще пусна и за представянето в ...
17.01.2018 10:57
Утре ще пусна и за представянето в Плевен.
Ако някой няма търпение,
ето линк към събитието

https://plevendnes/valeri-stankov-predstavi-v-pleven-nay-shantavata-si-i-provokativna-kniga/#comment-2967
цитирай
6. marmalady - докато Доброто си връзва обущата..
17.01.2018 11:05
злото, обиколи
гЛога..
нещастна самотнатвар,върви се изповядай!
ти си духовна мокра мисирка,
а,не Жена с мисия на Българка..
не те припознавам,и ще те..изплюя..
на пусто се самоиздаваш,и онанираш
за тезз пусти ..дребни грошове

Валери,виждам никак не скучаеш в ФБ..
с 2 000 приятели и 250 лайка всеки ден,
никой враг, не може да рикае....
Успех, и подай е-мейл, за поръчки!
Юлия
цитирай
7. favn56 - Юле, всеки във фейса може да си поръча книгата му и както следя постовете, тя май е на свършване :))))))))))))))
17.01.2018 11:07
marmalady написа:
злото, обиколи
гЛога..
нещастна самотнатвар,върви се изповядай!
ти си духовна мокра мисирка,
а,не Жена с мисия на Българка..
не те припознавам,и ще те..изплюя..
на пусто се самоиздаваш,и онанираш
за тезз пусти ..дребни грошове

Валери,виждам никак не скучаеш в ФБ..
с 2 000 приятели и 250 лайка всеки ден,
никой враг, не може да рикае....
Успех, и подай е-мейл, за поръчки!
Юлия

цитирай
8. troina - оставете пЛю-лю,не са ми нужни хАмер.плюнки,нито ялови награди у Нетя..
17.01.2018 11:20
аз искам 5бр. няма значение,колко струва
ей сега ще му пиша/във Варна съм още 13дни
Жалко,че напусна блога..тук е клоака за Мъртви души, уви!
именно, защото съм Българка!
поддържам Валери,и той Варналия,роденМаг!
Бог с вас!
имаме Слънце,това е Добра поличба!
цитирай
9. yotovava - Хехе, който си има, си има, още през ...
17.01.2018 11:33
Хехе, който си има, си има, още през декември се сдобих с екземпляр от новата му книга. А всяка среща с него е незабравимо преживяване.
цитирай
10. troina - аз ще ги изтрия минусите, моята Енергия..събаря таман 5 РосиБоси..ххех
17.01.2018 11:44
Това е дух вулкан, който клокочи от страсти. Лирическият герой е буквално разпънат между четирите посоки на света. Той върви от началото към Безкрая и от Безкрая към началото, един вечен кръговрат, а всъщност това е философският кръговрат на живота.

това си избрах,
от чудесната презентация..
написана е перфектно!!
цитирай
11. poliqor4o - голяма работа
17.01.2018 11:51
моята стихосбирка от издателство "Читалище Хисаря" е в един единствен циклостилен
екземпляр и е на "Вояджър 1"
цитирай
12. favn56 - Верно ли бе? Еха!
17.01.2018 11:57
poliqor4o написа:
моята стихосбирка от издателство "Читалище Хисаря" е в един единствен циклостилен
екземпляр и е на "Вояджър 1"

цитирай
13. favn56 - :)
17.01.2018 11:57
yotovava написа:
Хехе, който си има, си има, още през декември се сдобих с екземпляр от новата му книга. А всяка среща с него е незабравимо преживяване.

цитирай
14. rosiela - Мъле-е-е-е-ей,
17.01.2018 12:58
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!
цитирай
15. favn56 - от заглавието разбираме какъв дар в ...
17.01.2018 13:13
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


Книгата е факт, представянията също. Утре ще пусна постинг за плевенското представяне. И никога не е раздавана безплатно. А твойте - и безплатно да ги даваш, никой ги не ще.
Затова си ЛЮ-ЛЮ-кай доживотно неизвестна. Много те яд, нали :)))))))))))))
цитирай
16. nalia - Не си Фавн нито си сестра му Бона Деа, Валюше:)
17.01.2018 13:19
Щом послучай хубавото събитие пак ще броим шишарките във Владая!
Не се помпи, а мини на диета:))
цитирай
17. troina - дообре де, защо не плюеш по други? имаш дост.отрова,съмнителна стана твойта, мома россснело..
17.01.2018 13:28
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!

цитирай
18. favn56 - Нищо не разбрах от това, що ми писа.
17.01.2018 13:28
nalia написа:
Щом послучай хубавото събитие пак ще броим шишарките във Владая!
Не се помпи, а мини на диета:))

цитирай
19. rosiela - И в Плевен ли има Седма пейка за безплатно раздаване като във Варна?
17.01.2018 13:51
favn56 написа:
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


Книгата е факт, представянията също. Утре ще пусна постинг за плевенското представяне. И никога не е раздавана безплатно. А твойте - и безплатно да ги даваш, никой ги не ще.
Затова си ЛЮ-ЛЮ-кай доживотно неизвестна. Много те яд, нали :)))))))))))))

цитирай
20. rosiela - Щото некой си го търси, вдовицо Юлело. Хем безлични, хем се скъсват да ми пишат. Яд, Юлка, яд като твоя.
17.01.2018 13:53
troina написа:
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


цитирай
21. rosiela - Фавнето пише, Костилке анонимна, или баба Яга зад кадър! Не се спира, кризата тресе, не се шегува.
17.01.2018 14:13
анонимен написа:
А знаете ли, че Даниела Симидчиева е най-умната жена
(в момента) в света с АйКю малко над 200?

гледам квадратната роса ми се разсърдила, щот казах, че нейното Ай Куку e 101%
/ мълееййй/ пишат само селянките от симеоновци, тук съм съгласна..

цитирай
22. predatorkapredatorka - маа, росинанато, защо зацапваш такъв красив,полезен,творчески,личен Пост
17.01.2018 14:34
с тезз кокоши,мръсни крачета
не съм адвокатка,
но, можех на шега да стана..
избрах..бизнеса, млада бях..
но, тези хора, с право ще те осъдят..
ти си бита карта отсякъде,личи,инак,няма да кибикаш тук,с полигор да клеветиш.
бягаш след Валери,от 5г..да беше намерила друг,по-читав..
ще ти го..отнема да знайш,не съм решила..
тук не е у вас, ма кокошкеее ялова1
спри да плюеш хора, които работят и творят..
за тва ,стоиш сама у фейсъ, и даже тук..
с един миссана и лудото куку простоль
/добре, че младен е възпитан Джентълмен..
но,загрозяваш го, казах му го 5 пъти..
жалка си, повече и от Веско Маринов....
цитирай
23. nedovolen - Да му е честито, да е жив и здрав!/...
17.01.2018 14:36
Да му е честито, да е жив и здрав!/макар и задочно/. За месец и половина отсъствие от блога си мислех да не се е поболял нещо, а той... и напуснал. Въпреки че тук не липсват и свестни хора.
Поздрав с:
The Best Of Leo Rojas | Leo Rojas Greatest Hits Full Album 2017
цитирай
24. rosiela - как ще си адвокатка ма, Юле, то не е професия за луди?!
17.01.2018 14:59
predatorka написа:
с тезз кокоши,мръсни крачета
не съм адвокатка,
но, можех на шега да стана..
избрах..бизнеса, млада бях..
но, тези хора, с право ще те осъдят..
ти си бита карта отсякъде,личи,инак,няма да кибикаш тук,с полигор да клеветиш.
бягаш след Валери,от 5г..да беше намерила друг,по-читав..
ще ти го..отнема да знайш,не съм решила..
тук не е у вас, ма кокошкеее ялова1
спри да плюеш хора, които работят и творят..
за тва ,стоиш сама у фейсъ, и даже тук..
с един миссана и лудото куку простоль
/добре, че младен е възпитан Джентълмен..
но,загрозяваш го, казах му го 5 пъти..
жалка си, повече и от Веско Маринов....

цитирай
25. saankii - не знам дали съм луда, имам професии 2-3.и получавм 2 пенсии..освен тва имам кола ,и към 380хил км пробег..
17.01.2018 15:24
а, ти дремеш като фитка..
на празно ЛюЛю..
тъпо, роска, тъпоо, но толкова ти е..АйПипи то,около 100
моето е над 150, питай Гош, а за неговото легенди се носят....
аз никога, никога не се занимавам..с измет, както ти го наричаш.., и НЕ пие..
злобна бабке,поне градинар нямаш ли,да му помагаш там..
скъпа къща без Л.Градинар, е..селяния до шия..
ние също имаме градинар,50е на час иска, струва си, зарежда ми и камината.
цитирай
26. анонимен - Напомпано от мен.
17.01.2018 15:25
Напомпано от мен.
цитирай
27. rosiela - " Вервам ти". Едната пенсия за инвалидност е, със сигурност.
17.01.2018 16:03
saankii написа:
а, ти дремеш като фитка..
на празно ЛюЛю..
тъпо, роска, тъпоо, но толкова ти е..АйПипи то,около 100
моето е над 150, питай Гош, а за неговото легенди се носят....
аз никога, никога не се занимавам..с измет, както ти го наричаш.., и НЕ пие..
злобна бабке,поне градинар нямаш ли,да му помагаш там..
скъпа къща без Л.Градинар, е..селяния до шия..
ние също имаме градинар,50е на час иска, струва си, зарежда ми и камината.

цитирай
28. troina - даа, верно е, в Германия ме гледат супер/450е,за нищо..и още 200е от Майка България..
17.01.2018 16:24
28. rosiela - " Вервам ти". Едната пенсия за инвалидност е, със сигурност.
16:03

ноо, защо все в клюките си набъркани,баби!!
да бяха те взели,поне Пощата да носиш у ЕС Съвета
виж, анджито...пичка, с качества..
цитирай
29. favn56 - Росичке, нали видиш от снимката, че не е на 7-ата пейка. Турни си очилцата да видиш логото на БНР - Радио Варна отзад
17.01.2018 16:36
rosiela написа:
favn56 написа:
rosiela написа:
от заглавието разбираме какъв дар в литературата привнася Валерко. После идва ред на Седма пейка, дето ще се предлага книжле за бира, а като й това не стане, ще се раздават безплатно!


Книгата е факт, представянията също. Утре ще пусна постинг за плевенското представяне. И никога не е раздавана безплатно. А твойте - и безплатно да ги даваш, никой ги не ще.
Затова си ЛЮ-ЛЮ-кай доживотно неизвестна. Много те яд, нали :)))))))))))))


цитирай
30. favn56 - Е сърдечно ти благодаря, ама нямаше нужда :)))
17.01.2018 16:37
анонимен написа:
Напомпано от мен.

цитирай
31. favn56 - Всъщност да, просто реши да не публикува тук, безпредметно е, във фейса има хиляди почитатели и почти по двеста споделяния всеки ден.
17.01.2018 16:37
nedovolen написа:
Да му е честито, да е жив и здрав!/макар и задочно/. За месец и половина отсъствие от блога си мислех да не се е поболял нещо, а той... и напуснал. Въпреки че тук не липсват и свестни хора.
Поздрав с:
The Best Of Leo Rojas | Leo Rojas Greatest Hits Full Album 2017

цитирай
32. rosiela - Фавню, правилно виждам аз,
17.01.2018 18:15
след логото пътува към Седма пейка по права линия!
цитирай
33. анонимен - Напомпано от мен. Напротив, имаше ...
17.01.2018 22:37
favn56 написа:
анонимен написа:
Напомпано от мен.



Напротив, имаше голяма нужда да те напомпя!
Помпя само идиоти, а от Чу няма по голям идиот в тая и съседните вселени.
цитирай
34. анонимен - Да си остане там и да не превръща блог.бг в кенеф като себе си.
17.01.2018 22:39
favn56 написа:
nedovolen написа:
Да му е честито, да е жив и здрав!/макар и задочно/. За месец и половина отсъствие от блога си мислех да не се е поболял нещо, а той... и напуснал. Въпреки че тук не липсват и свестни хора.
Поздрав с:
The Best Of Leo Rojas | Leo Rojas Greatest Hits Full Album 2017


цитирай
35. morskipesni - Браво на Валери съгражданина, яко!
17.01.2018 23:21
Харесвам го как пише, направо цепи мрака. Интелектуал от класа, размазва дебилажа. Вижте само как се разскача ОПУЛЕНАТА МАЙМУНКА, с БАНАНОВИТЕ РИМИ. Да, добре че има хора като Валери- като се прибера от Немско лятоска ще го потърся за книгата и за да ударим по няколко.
цитирай
36. анонимен - Аз съм най великия! Да ми ядете ...
17.01.2018 23:40
Аз съм най великия!
Да ми ядете оная работа!
Чу
цитирай
37. apostapostoloff - Тук вилнеят някакви тетки,
18.01.2018 05:44
които са куку, пипе и ампе.
цитирай
38. анонимен - Постоле, ела да ми духаш!Валл...
18.01.2018 07:45
Постоле, ела да ми духаш!
Валюша, и ти!
Бързо!
Чу

Юлия обаче духа по-качествено от Валюша.
цитирай
39. favn56 - Оооооо, то и полигори, фейкове, хейтъри - хисарски малоумници колкото щеш.
18.01.2018 09:22
apostapostoloff написа:
които са куку, пипе и ампе.


Ама какво ниво вадят, а :)))))))))))))))))
цитирай
40. favn56 - Какво да ти кажа, явно това само ти е в главата, а до римичките - трудно ще го докараш.
18.01.2018 09:23
анонимен написа:
Постоле, ела да ми духаш!
Валюша, и ти!
Бързо!
Чу

Юлия обаче духа по-качествено от Валюша.

цитирай
41. krumbelosvet - Таа поезия
23.02.2018 06:41
Требе да е за ексхиби, май.
цитирай
42. rosiela - ДО ДВЕ ИЗКОРУБЕНИ ДЪРВЕТА
23.08.2018 20:48



1. rosiela - Високо клонче във гората,
17:33

Фави чеше си брадата,
да си пий валериана,
че от мъка зле му стана.

Валечка над двестате
да ги вдигне във ръце,
Фавито и Чу в едно
добре изсъхнало дърво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: favn56
Категория: Новини
Прочетен: 369909
Постинги: 69
Коментари: 1064
Гласове: 1151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031