Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 00:57 - Може ли българинът да направи от мухата СЛОН, когато чуе за Путин или от слона МУХА, когато чуе за Брюксел
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 4889 Коментари: 0 Гласове:
-8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Може ли българинът да направи от мухата СЛОН, когато чуе за Путин или от слона МУХА, когато чуе за Брюксел

24.05.2017, 23:56 великоморавско време (по повод за разгорещените дискусии във връзка с казаното от руския президент на срещата му с македонския президент)

Днес е великият празник на българската култура и славянската писменост, създадена от Кирил и разпространена от Методий и неговите добре известни ученици.

          Президентът на Република Македония бил днес в Москва и Путин го поздравил с празника на славянската писменост.

          Президентът на Република България бил днес в София и празнувал както всички други българи нашия всенароден и обичан празник.

          Аз бях днес в Бавария, където великият Свети Методий през 870 г. е бил арестуван изтезаван и вкаран за 3 години в затвора от католическите епископи на тогавашната т.н. официално „Свещена Римска империя на германската нация“. По каква причина са го изтезавали в подземието на кралската църква „Аlte Kapelle“ в центъра на Регенсбург баварските и австрийски епископи и осъдили в присъствието на тогавашния крал Лудвиг Немски??? Тъй като е проповядвал на славяните в Моравия и Панония, които също са били тогава част от споменатата католическа империя.

          От затвора го е извадил след известно време и го е спасил по този начин тогавашният римски папа Йоан VIII. Защо го е спасил: първо, както е известно, много го е уважавал и , второ, не е искал да изостря и без това острите взаимоотношения с Константинополската църква, т.е. с Византийската империя, откъдето са, както всички знаят, двамата всеславянски просветители.

          През 885 г. Методий умира и неговият проект за една славянско оцветена църква в Моравия и Панония   в значителна степен е провален. При княз Светополк и епископ Вихинг е осъществено окончателното преминаванетона тези славянски земи към западно-латинската литургия.

          Както се вижда и от други факти, франкският (баварският) клон на Католическата църква е имал доста противоречия по онова време с Римската официална църква.

          Та Свети Методий какъв е – български, македонски, моравски или панонски църковен и културен просветител?  - Или на всички тези поотделно и заедно, та да не се налага да спорят за величието си?!

          За Солунските братя може да се прочете в българската уикипедия следното: „са двама братя византийци, родени в Солун през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.“

          Хипотезите за техния произход са следните:

·                        Приема се, че родителите Лъв и Мария, като византийски аристократи, са ромеи, а разговорен славянски език братята, които са полиглоти, научават на пазара в Солун;

·                        Съществува хипотеза за славянски произход на майката на двамата братя.

Много източници от много държави и на различни езици са дали различни сведения за Солунските братя и техните мисии – първите две на Кирил и третата на двамата братя 863 – 867 г. – Мисия на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав, която е най-точно осветлена.

          Техните ученици  Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които са донесли християнството на старославянски език в земите на днешните България, Македония и Сърбия, са родени, както следва:

          Св. Климент – точното място на раждането му не е известно.

          Св. Наум – „Има предположения, че е българин от Мизия“.

          Св. Ангеларий – един твърде слабо документиран в средновековните извори духовен деец“.

          Св. Сава – роден около 810-840 г. в ? и поч. между 880-920 г. в ? .

Важен извод:

          Засега Кирил и Методий са родени във бившата Византийска империя и то в частта й, която гърците наричат Македония и днес е с главен град Тесалоники, т.е. на български – Солун.

1.    Това е историческото положение на нещата и няма значение кой президент какво, пред кого и защо го казал.

2.    Днешната и сигурно още много дни занапред дискусия нито е плодотворна (тъй като няма какво да сътвори повече от това, което са сътворили за всички славяни по света и в частност в Европа), нито е полезна за който и да било от гражданите и представителите на държавите, в които живеят освен прабългари, тракийци, македонски гърци.

3.    Такъв вид и начин на дискусия е ПОЛЕЗЕН временно само за ръководните представители на военно-икономическите съюзи, които, както е показала историята, без изключение са временни ....

АМИН!

 




Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261592
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031